UGent-onderzoek leidt naar nieuwe behandelingsmethoden en betere preventie van astma

Actief roken is een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van astma bij adolescenten en volwassenen. Roken versterkt ook andere allergische luchtwegontstekingen. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van Katrien Moerloose van de vakgroep Longziekten van de UGent en het UZ Gent.
astma
astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen die gepaard gaat met een verhoogde gevoeligheid van de luchtwegen voor verscheidene prikkels en omkeerbare luchtwegobstructie. Wereldwijd lijden 300 miljoen mensen aan astma en dit aantal neemt nog toe, vooral bij kinderen. De symptomen van astma bestaan uit terugkerende episodes van hoesten, piepende ademhaling, kortademigheid en een beklemmend gevoel ter hoogte van de borst.

De risicofactoren voor astma worden opgedeeld in gastheerfactoren (zoals genetische voorbeschiktheid, erfelijke aanleg en bronchiale hyperreactiviteit) en omgevingsfactoren. Omgevingsfactoren lokken de ontwikkeling van astma uit, wat kan leiden tot de typische astma-aanvallen. Hiertoe behoren de blootstelling aan allergenen (stoffen binnen- en buitenshuis waaraan het lichaam allergisch kan worden) maar ook tabaksrook, luchtvervuiling en respiratoire infecties.

roken en astma
Verschillende epidemiologische studies suggereren dat zowel actief als passief roken bestaand astma kunnen verergeren. Van passief roken wordt daarenboven aangenomen dat het astma kan veroorzaken bij kinderen en volwassenen.

In haar doctoraatsonderzoek onderzocht dr. Moerloose wat in weinig medische literatuur beschreven wordt: het verband tussen actief roken en het ontstaan van astma. Via experimenten met muizen toonde ze aan dat sigarettenrook de normale tolerantie van de long voor onschuldige allergenen kan verstoren. Dit kan leiden tot sensibilisatie (het gevoelig worden van de long voor dit -normaal gesproken- onschuldig allergeen). Actief roken is met andere woorden een belangrijke risicofactor voor het ontwikkelen van astma.

In een andere reeks experimenten toonde dr. Moerloose aan dat roken een vooraf bestaande allergische luchtwegontsteking kan verergeren. Het sensibiliseren met allergeen, gevolgd door een herhaalde blootstelling aan dit allergeen in combinatie met sigarettenrook, leidde tot een verhoogde gevoeligheid en meer uitgesproken ontsteking van de luchtwegen, en tot blijvende structurele veranderingen van de luchtwegen (remodeling). Deze studies maken het mogelijk om de mechanismen die daarvoor verantwoordelijk zijn, verder te ontrafelen.
27 dec 2007 16u10