Natural Killer-cellen verbeteren stamceltransplantatie

Stamceltransplantatie dient vaak als een laatste behandelmethode voor patiënten die lijden aan hematologische afwijkingen of metabole ziekten. Wanneer stamceltransplantatie wordt toegepast om leukemie te behandelen, is terugkeer van de ziekte een veel voorkomende complicatie. Om de tumorcellen te elimineren wordt donorlymfocyteninfusie met T-cellen toegepast.
Naast het positieve ‘graft-versus-tumor’-effect is een nadeel van deze behandeling dat het een verhoogd risico op het ontstaan van ‘graft-versus-host disease’ met zich meebrengt. Daarbij worden de gezonde cellen van de patient aangevallen door de donorcellen in het transplantaat. Natural Killer-cellen (NK-cellen) elimineren specifiek de zieke cellen die zijn ontkomen aan de T-cellen. NK-celtherapie worden gezien als de nieuwe behandelmethode om terugkeer van de ziekte na stamceltransplantatie te voorkomen zonder daarbij 'graft-versus-host disease' te induceren. Correct geselecteerde NK-cellen van de donor kunnen ervoor zorgen dat de klinische resultaten voor de patiënten na stamceltransplantatie verbeteren, aldus Jennifer Schellekens in haar proefschrift.

Proefschrift: Killer cell Immunoglobulin-like Receptor (KIR) polymorphism in Haematopoietic Stem Cell Transplantation (HSCT)- The effect of KIR gene and genotype polymorphism on clinical outcome after HSCT
04 jan 2008 09u00