Schotten ontwikkelen bovenmenselijke arm

Een Schots team van onderzoekers heeft een prothetische arm ontwikkeld die veel krachtiger en wendbaarder is dan de menselijke arm. De arm is zo sterk dat het zelfs gevaarlijk kan worden voor omstanders.
De bovenmenselijke arm is bedoeld voor mensen die een arm zijn kwijtgeraakt en een prothetische arm nodig hebben. Met die 'robotarm' kunnen zwaardere gewichten opgetild worden dan wat mensen gemiddeld kunnen. De arm werkt op batterijen.

Onbeperkte kracht
Er zit wel een nadeel aan de kracht van de arm, volgens David Gow, directeur van het in hi-tech ledematen gespecialiseerde bedrijf Touch Bionics dat de arm heeft ontwikkeld.

De onbeperkte kracht van de arm zorgt ervoor dat de makers bij zichzelf moeten nagaan wie ze een dergelijke arm willen geven en vooral wie niet.

Ethische uitdaging
'Het is een ethische uitdaging om het iLimb-systeem aan de man te brengen. Een patiënt met bovenmenselijke krachten kan namelijk gemakkelijk andere mensen pijn doen,' aldus Gow.

De onderzoekers zeggen in de Schotse krant The Scotsman dat de nieuwe arm een hele dag lang een gewicht van 10 kilogram op kan tillen tot boven het hoofd van de gebruiker. Normaal zouden mensen binnen enkele minuten uitgeput zijn.

Niet zonder gevolgen
Maar dat blijft niet zonder gevolgen voor de gebruiker. 'De arm kan flink meer tillen, maar het gewicht moet niet te zwaar zijn, want dan kunnen de ribben breken.'

De polsen kunnen tevens 360 graden draaien, waardoor sommige handelingen een stuk makkelijker worden.
08 jan 2008 08u50
Bron: Elsevier
zie ook rubriek