Aspirine helpt niet tegen dementeren

Rotterdam. Aspirine kan niet voorkomen dat Alzheimerpatiënten verder achteruitgaan. Op basis van voorlopig onderzoek bestond de hoop dat het middel dementering zou vertragen, maar dit blijkt niet het geval te zijn.
De eerste gecontroleerde studie waarin een behandeling met aspirine daadwerkelijk werd uitgeprobeerd bij patiënten is uitgevoerd in Groot-Brittannië en gepubliceerd in het januarinummer van The Lancet Neurology.

De aspirine bleek niet zinvol. Na twee jaar waren de patiënten die elke dag een aspirientje slikten, er geestelijk niet beter aan toe dan dementerenden die dat niet deden. Het slikken van aspirine was voor de ouderen zelfs gevaarlijk, omdat acht van de honderd patiënten er bloedingen van kregen.

Aspirine is nooit een goedgekeurd medicijn geweest voor dementiepatiënten. Vanwege de eerdere positieve berichten wordt het echter wel gebruikt in Nederland, zegt hoogleraar neurologie Willem van Gool van het Amsterdams Medisch Centrum.

„Het wordt wel eens voorgeschreven met het idee van ‘baat het niet, dan schaadt het niet’. Maar nu blijkt het wel degelijk een risico in te houden.”

Aspirine stilt pijn, voorkomt de vorming van bloedstolsels en remt ontstekingen. Die ontstekingsremming zou ook van belang zijn om de schadelijke invloed van ‘plaques’ in de hersenen te beperken. Dat zijn eiwitklonteringen die tekenend zijn voor alzheimer.

Ook zou aspirine goed kunnen zijn voor bloedvaten in de hersenen, en zo dementie remmen. Veel mensen slikken een dagelijks aspirientje (in vergelijkbare dosering als in deze studie) om een hart- of herseninfarct te voorkomen.

Omdat met aspirine bovendien al een eeuw lang ervaring mee is opgedaan, en vanwege de geringe bijwerkingen, is het idee van aspirine als dementiemedicijn aantrekkelijk. .

In de groep 75-plussers met dementie blijkt de kans op bloedingen echter groter dan gewoonlijk, waaronder gevaarlijke maag- en hersenbloedingen. Dat kan echter, zo tekenen de Britse onderzoekers aan, ook komen door de opzet van het onderzoek. Behandelaars wisten wie wat kreeg, en kunnen dus bij de aspirineslikkers beter op bloedingen gelet hebben.

Hoe dan ook: met dit onderzoek lijkt de hoop vervlogen dat dementerenden met aspirine of andere ontstekingsremmers geholpen kunnen worden. In de afgelopen jaren waren studies met andere ontstekingsremmers al op niets uitgelopen.

Er is echter nog niet onderzocht of de ontstekingsremmers dementie wellicht kunnen voorkomen. Hoogleraar Van Gool: „Maar dat doel zie je nu, ook vanwege de bijwerkingen, zo langzamerhand achter de horizon verdwijnen.”