Vitamine D-tekort verhoogt risico hartaandoening

Los van reeds bekende risicofactoren verhoogt een vitamine D-deficiëntie het risico op het krijgen van een cardiovasculaire aandoening. Dat schrijven onderzoekers van de Framingham Heart Study deze week in Circulation.
Mensen die zowel een vitamine D-tekort als hypertensie hebben, lopen twee keer zoveel risico op cardiovasculaire aandoeningen. De studie betreft ruim 1700 deelnemers aan de bekende Framingham Heart Study die tot ruim vijf jaar na het testen van de vitamine D-status zijn gevolgd. Zonder correctie voor andere risicofactoren hebben mensen met een vitamine D-spiegel onder 15 nanogram per milliliter een tweemaal hoger risico op het krijgen van een myocardinfarct, hartfalen of een herseninfarct dan mensen met een hogere vitaminebloedspiegel. Na correctie voor hypercholesterolemie, diabetes en hypertensie bleef nog een 62 procent verhoogd extra risico over.
Uit substudies bleek dat het extra cardiovasculair risico toenam naarmate het vitamine D-gebrek groter was. Deze dosisafhankelijkheid is een belangrijk gegeven in epidemiologische studies. Ook heeft hoofdondezoeker Thomas Wang, assistent-hoogleraar aan Harvard Medical School in Boston, ideeën over via welke weg dit extra risico tot stand komt. "Vitamine D-receptoren zijn in vele lichaamsweefsels aanwezig, ze komen onder meer voor in vasculair glad spierweefsel en endotheel." Hij weet alleen nog niet of vitamine D-gebrek een oorzakelijke factor is van cardiovasculaire aandoeningen. Dat vergt omvangrijke klinische trials.
Vitamine D-gebrek staat bekend vanwege om het veroozaken van osteoporose. De optimale vitaminespiegel voor een goed botmetabolisme is 30 nanogram per milliliter. Van de studiepopulatie had 28 procent een vitaminespiegel onder 15 nanogram en 9 procent zelfs onder 10 nanogram. Volgens Wang heeft in de Verenigde Staten twintig tot dertig procent van de bevolking een ernstig vitamine D-tekort.
10 jan 2008 09u26
Bron: MedNet.nl