Leuvense Onderzoeksraad bekroont onderzoek naar voorkómen van allergische reacties

Op donderdag 10 januari reikte rector Marc Vervenne de Prijs Onderzoeksraad van de K.U.Leuven uit aan Rudi Vennekens. Vennekens (Hasselt, 1975) is doctor in de medische wetenschappen en werkt in het laboratorium voor Ionenkanaalonderzoek van het departement Moleculaire Celbiologie. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn onderzoek naar de functie van ionenkanalen bij allergische reacties. De Prijs Onderzoeksraad wordt toegekend aan een jonge postdoctoraal onderzoeker met uitmuntende onderzoeksresultaten.
Allergische reacties worden onder meer veroorzaakt door stoffen die worden afgescheiden door mestcellen. Mestcellen komen voor in weefsels die in verbinding staan met de buitenwereld. als er lichaamsvreemde substanties het lichaam binnendringen (graspollen, bijvoorbeeld) laten de mestcellen stoffen vrij die zorgen voor een verwijding van de bloedvaten in de huid en een vernauwing van de luchtpijptakken in de longen. Dat veroorzaakt de symptomen van de allergische reactie.


Rudi Vennekens heeft aangetoond dat die activiteit kan worden afgeremd door signaalkanalen op de celwand, de zogenaamde TRPM4-ionenkanalen. als bij muizen de werking van die kanalen stilgelegd wordt, dan wordt de allergische reactie groter. Als de kanalen worden geactiveerd, dan wordt de allergische reactie afgeremd.
14 jan 2008 09u07
zie ook rubriek