Sociale weerslag bij volwassen ADHD-patiënten groot

Wanneer patiënten die als kind ADHD hadden, symptomen van de ziekte blijven vertonen als ze volwassen zijn, is de sociale weerslag daarvan niet min. Dat blijkt uit twee Amerikaanse studies, waarover het medische weekblad de Huisarts bericht.
Problemen
Een eerste onderzoek, waarbij gekeken werd naar een aantal sociale parameters van adhd-patiënten en een controlegroep zonder adhd, toont aan dat er bij de ADHD-patiënten drie keer meer illegale drughandelaars waren dan in de controlegroep. Bij de ADHD-patiënten had 67 procent problemen met geldbeheer, tegenover 15 procent bij de algemene bevolking. Uit de andere studie blijkt dat patiënten met ADHD meer neiging hebben tot vechtpartijen, vernielzucht en inbraken.

Labiel
Zowat 30 tot 70 procent van de kinderen met ADHD zouden op volwassen leeftijd ook nog symptomen van de ziekte blijven vertonen. Het gaat om dezelfde kernsymptomen als bij kinderen en adolescenten, met name aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit. Volwassenen met ADHD hebben last van emotionele labiliteit, het onvermogen om taken af te werken, buitensporige stress en een explosief temperament.

Behandeling
Ook bij volwassenen kan ADHD worden behandeld met geneesmiddelen. Psychotherapie is naar verluidt ook bijzonder doeltreffend.
24 jan 2008 09u07
Bron: De Morgen
zie ook rubriek