Draagsters van borstkankergen houden borsten liever

Eén Belgische vrouw op tien krijgt borstkanker. Vijf tot 10 procent van deze kankers is erfelijk: deze vrouwen hebben een defect BRCA-gen. Draagsters van zo'n borstkankergen lopen 60 tot 85 procent kans om borstkanker te ontwikkelen.
Wanneer meerdere vrouwen in één familie op jonge leeftijd borstkanker ontwikkelen, kunnen de verwante vrouwen zich genetisch laten testen. Blijken ze het borstkankergen te dragen, dan kunnen ze twee dingen doen: hun borsten zesmaandelijks laten onderzoeken of ze preventief laten verwijderen.

Te drastisch
Van de eerste groep overlijdt uiteindelijk nog 15 tot 20 procent aan borstkanker, terwijl het risico na preventieve amputatie tot quasi nul herleid is. In het Centrum Menselijke erfelijkheid van UZ Leuven werden in de voorbije 10 jaar meer dan 300 voorspellende genetische tests voor borstkanker uitgevoerd. Uit de opvolging blijkt dat de meerderheid van de draagsters kiest voor behoud van beide borsten ondanks het resterende risico. De amputatie is voor de meesten te drastisch.

mannen en BRCA-mutaties
Borstkanker komt zelden voor bij mannen, namelijk slechts ongeveer één op 1.000. Over de risicofactoren is nog weinig geweten. Wel blijkt borstkanker bij mannen veelal op oudere leeftijd vastgesteld te worden dan bij vrouwen, de gemiddelde leef-tijd voor mannen is 65 jaar. Bij mannelijke dragers van een mutatie in het BRCA1- of BRCA2-gen kan er - afhankelijk van de aard van de mutatie - een verhoogd risico zijn voor borstkanker (een risico van maximum 5%). Er is ook een relatief verhoogd risico voor andere kankers (bv prostaatkanker, darmkanker, pancreaskanker), maar in absolute cijfers blijven deze risico's laag (maximum 5%).
24 jan 2008 09u09
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek