Diabetes genezen door maagverkleining

In een nieuwe studie wordt het meest overtuigende bewijs tot nu toe geleverd voor de veronderstelling dat een maagverkleining zoals uitgevoerd bij obesitaspatiŽnten, diabetes kan genezen. Volgens de Australische onderzoekers hadden patiŽnten bij wie een maagverkleining uitgevoerd was een vijf keer grotere kans op genezing van hun diabetes binnen twee jaar dan patiŽnten die de gewone diabetes-behandeling kregen.
De meeste patiŽnten die een operatie ondergingen, konden uiteindelijk stoppen met de diabetes-medicatie en hadden normale bloeduitslagen. De maagverkleining die uitgevoerd was, bestond uit het aanbrengen van een maagband. Een zogenaamde 'gastric bypass' zou zelfs tot nog betere resultaten leiden, met een vermindering van de diabetes in slecht enkele dagen tot een maand.

Deskundigen op het gebied van diabetes vinden dat een dergelijke operatie geschikt kan zijn voor bepaalde diabetespatiŽnten met overgewicht, maar verder onderzoek is nodig om te bepalen hoe lang het goede resultaat aanhoudt en welke patiŽnten er het meeste baat bij hebben. De operatierisico's moeten goed afgewogen worden tegen de bijwerkingen van diabetesmedicatie en de gezondheidsrisico's die diabetes op de lange termijn met zich meebrengt. Alle experts zijn het er unaniem over eens dat operaties tegen overgewicht, zoals de maagverkleining, sowieso niet toegepast mogen worden bij diabetespatiŽnten die geen overgewicht hebben.
30 jan 2008 09u30
zie ook rubriek