Amnesie mogelijk behandelbaar

Onderzoekers van het Canadese Toronto Western Hospital in Ontario hebben mogelijk een doorbraak bereikt in de behandeling van patiënten met geheugenverlies, zoals bij de ziekte van Alzheimer.
Dat meldt Annals of Neurology op gezag van de neurochirurg Andres Lozano die het onderzoek leidt.

Het team van Lozano ontdekte per ongeluk dat diepehersenstimulatie van de hypothalamus, zeer gedetailleerde herinneringen aan een gebeurtenis dertig jaar geleden bij een patiënt terug bracht. Ook bleek het leervermogen van de man na drie weken van continue stimulatie van de hypothalamus significant verbeterd.

De man kwam voor diepehersenstiumulatie bij Lozano, in de hoop dat hij zo zijn eetdrift kon beteugelen, maar een ander resultaat werd bereikt. Toen de behandelend neurologen dachten de delen van de hersenen die betrokken zijn bij het hongergevoel te stimuleren, kwam bij de patiënt plots een zeer duidelijk herinnering op. Volgens Lozano was deze herinnering in kleur, droegen de personen die de man zich herinnerde duidelijk herkenbare kleding en voerden zij een gesprek. De man kon niet vertellen waarover het gesprek ging.

Het team van Lozano past de techniek nu voor het eerst toe bij patiënten met de ziekte van alzheimer. Onafhankelijk van de ontdekking van Lozano, zegt ook dr. Gorden Dougal, directeur van het Engelse medisch onderzoeksbedrijf Virulite een mogelijke behandeling ontdekt te hebben van geheugenverlies.

De methode Dougal werkt met infrarood licht met een frequentie van 1072 nm. Volgens de Engelse wetenschapper dringt dit door tot in de hersenen, waar het de veroudering van cellen tegengaat of zelfs omkeert. De eerste onderzoekresultaten tonen volgens Dougal duidelijk resultaat. Patiënten kunnen na dagelijks tien minuten aan het infraroodlicht blootgesteld te zijn, beter leren. Ook verbetert de cognitieve functie van de hersenen.
31 jan 2008 09u14
Bron: Bijzijn.nl
zie ook rubriek