Apothekers mogen binnenkort sportadvies verlenen

Apothekers kunnen binnenkort een specifieke opleiding volgen in voeding en sporttraumatologie. De opleiding stelt hen in staat sportadvies te verlenen aan hun klanten en kadert in het project Adviespunt Sport.
De bedoeling is dat de apothekers hun patiŽnten nadien raad geven, hen begeleiden en de meest geschikte sport helpen kiezen en hen indien nodig een arts aanbevelen.

De vorming werd uitgewerkt door professor Peers (Gasthuisberg Leuven) en dokter Castiaux (UCL), beiden gespecialiseerd in sporttraumatologie, en door een aantal voedingsdeskundigen. Daarnaast heeft ook tenniscoach Carlos Rodriguez zich aangesloten bij het initiatief. Meer dan 700 apothekers schreven zich al in voor de opleiding.

Stijgende vraag naar begeleiding
De initiatiefnemers willen met het project inspelen op de stijgende vraag naar begeleiding van apothekers. Met meer dan 80 contacten per dag is de apotheker de meest geraadpleegde gezondheidsspecialist voor allerlei gezondheidsproblemen.

Het advies dat hij aan sportbeoefenaars moet geven, heeft vaak te maken met hulp bij het uitkiezen van bepaalde diŽten, vitaminen en proteÔnen maar ook met het opvangen van allerlei klachten in verband met kleine traumatologie zoals spierkrampen, peesontstekingen en spiervermoeidheid.

"Het spreekt voor zich dat de apotheker niet de plaats gaat innemen van de echte specialist, arts, diŽtist of kinesitherapeut. Het is eerder de bedoeling om op te treden als een gezondheidsspecialist die een gepast antwoord kan geven op de vragen van zijn klanten, hetzij door advies te verlenen of producten te verstrekken, hetzij door hen door te verwijzen naar de echte specialisten", aldus de Algemene Farmaceutische Bond (APB).

Apothekers die de opleiding hebben gevolgd, kunnen een speciaal daartoe ontworpen logo op hun deur of raam aanbrengen.
31 jan 2008 09u14
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek