Alcohol voor operatie vertraagt het herstel

Artsen waarschuwen voor het gebruik van alcohol voor een operatie. Een nieuwe studie toont aan dat ook gematigd alcoholgebruik voor de operatie het herstel kan vertragen en het immuunsysteem kan verzwakken. Dat meldt 'The Guardian'.
"Patiënten hoeven niet eens overmatig alcohol te gebruiken om een significant hogere graad van complicaties te ontwikkelen", stelt Claudia Spies, specialist intensieve zorg aan het Charité universiteitsziekenhuis in Berlijn. Ze zegt dat ongeveer 20 % van de volwassenen die in het ziekenhuis worden opgenomen drie glazen bier of twee glazen wijn per dag drinken. als ze dat gedurende een langere periode doen, maken ze meer kans op een longontsteking, hartziekte of complicaties zoals bloeden na de operatie. Van mensen die na een ongeval in het ziekenhuis belanden, ziet ongeveer 50 % meer af van hun verwondingen onder invloed van alcohol. Ook het immuunsysteem lijdt onder de alcoholconsumptie.

Elizabeth Kovacs, directrice van het onderzoeksprogramma rond alcohol aan de medische Universiteit van Loyola in Illinois, stelt dat alcoholverslaafden vaker sterven aan longinfecties dan aan levercirrose. "Dat overmatig drankgebruik schadelijk is, was al langer bekend. Maar pas recent is gesuggereerd dat blootstelling aan alcohol gelijkaardige effecten heeft op het immuunsysteem als een infectie."

Alcohol binnen de perken
Om de veronderstellingen te staven hebben de wetenschappers in Duitsland experimenten op muizen uitgevoerd. Eerst kregen de knaagdieren gedurende acht dagen alcohol of een placebo voorgeschoteld. Daarna werden ze geopereerd en vervolgens geïnfecteerd met een longontsteking.

Uit de resultaten bleek dat muizen die alcohol gekregen hadden voor de operatie sterker leden onder de longschade. Ook produceerden ze meer cytokine, een stof die aangeeft dat het immuunsysteem tegen een zware infectie vecht. "Tenslotte was de longontsteking bij die muizen zwaarder dan bij de muizen die enkel blootgesteld werden aan de bacteriën maar niet aan de alcohol," stelt Spies.

Patiënten die dus een operatie overwegen, kunnen hun alcoholgebruik maar beter binnen de perken houden. Of als ze dat niet doen, moeten ze dat alleszins eerlijk zeggen tegen de arts. Zodat die samen met de anesthesist een passende behandeling kan voorzien.
06 feb 2008 09u55
Bron: BodyTalk