Eiwitverlies urine vergroot cardiovasculair risico hypertensie

PatiŽnten met hypertensie lopen alleen verhoogd risico op hart-en vaatziekten als zij ook eiwitverlies in de urine hebben. Bovendien is de effectiviteit van de behandeling afhankelijk van de concentratie eiwit in de urine. Dat blijkt uit onderzoek van farmaceut en promovendus Cornelis Boersma van de Rijksuniversiteit Groningen dat onlangs in Britisch Journal of Clinical Pharmacology is gepubliceerd.
Volgens Boersma zal een arts' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>huisarts 111 patiŽnten met hypertensie moeten behandelen om ťťn cva te voorkomen als geen van deze patiŽnten verhoogd albuminurie heeft. Hebben deze patiŽnten wel een verhoogd eiwitverlies, dan hoeft de arts slechts acht patiŽnten te behandelen om een cva te voorkomen.
Voor Boersmaís onderzoek leverden 8500 Groningers in 1997 al urine in. Eerst werd het eiwitgehalte in de urine gemeten, waarna Boersma de patiŽnten jarenlang volgde als het om medicijngebruik en het optreden van hart- en vaatziekten ging.
De resulaten van het onderzoek hebben mogelijk consequenties voor een eventueel grootschalig preventieprogramma. De onderzoeker wijst erop dat risicopatiŽnten sneller op te sporen zijn door te screenen op hoge bloeddruk ťn op albuminurie. Bovendien kan op grond van de resultaten effectiever bepaald worden welke patiŽnten baat hebben bij tensieverlagende middelen.

Het onderzoek van Boersma bevestigt de bevindingen van de eveneens Groningse internist Erik Stuveling die enkele jaren geleden al vond dat patiŽnten met verhoogd albuminurie een grotere kans hebben op nier-, hart- en vaatziekten.
07 feb 2008 09u14
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek