Thrombus aspiratie bij acuut hartinfarct leidt tot minder doden

Het verwijderen van het stolsel met een thrombus aspiratie catheter bij een acuut hartinfarct leidt tot minder mortaliteit. Dit blijkt uit onderzoek van de afdelingen Cardiologie en Pathologie van het UMCG, dat deze week wordt gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.
Cardiologen en patholgen van het UMCG hebben ruim twee jaar 1071 patiënten onderzocht, waarbij de ene helft werd behandeld met percutane coronaire interventie en bij de andere helft daaraan nog thrombus aspiratie werd toegevoegd. Bij meer dan 70 procent van deze laatste groep werd de thrombus uit de arteria coronaria verwijderd.
Bij de groep patiënten die werden behandeld met thrombus aspiratie was vaker sprake van een goede doorbloeding van het aangedane gedeelte van de hartspier dan bij de groep patiënten die een percutane coronaire interventie hadden gehad. Dit leidde tot een betere klinische uitkomst en een lagere mortaliteit bij de patiënten die met thrombus aspiratie waren behandeld. De mortaliteit onder patiënten die de extra behandeling hadden ondergaan was 2 procent, ten opzichte van 4 procent bij de andere patiëntengroep.
Het UMCG heeft thrombus aspiratie bij de behandeling van acute hartinfarcten naar aanleiding van de onderzoeksresultaten standaard ingevoerd. De onderzoekers verwachten dat dit na de publicatie ook op (inter)nationale schaal zal gebeuren.
08 feb 2008 15u37
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek