Onderzoek naar aanpak handeczeem

Er komt een onderzoek naar het effect van de behandeling van handeczeem, een veel voorkomende aandoening bij onder meer verpleegkundigen.
Het onderzoek, dat drie jaar duurt, wordt uitgevoerd door VU medisch centrum Amsterdam, UMC St Radboud Nijmegen en UMC Groningen. Het wordt betaald door ZonMw.

Het onderzoek vergelijkt een multidisciplinaire aanpak door arbeidsdermatoloog, arbeidsgeneeskundige en verpleegkundige met de gebruikelijke zorg van een dermatoloog.

Handeczeem is een chronische aandoening die bij verpleegkundigen, kappers en automonteurs steeds vaker voorkomt. Toch is er hiervoor weinig aandacht en vergoeden ziektekostenverzekeraars de kosten van multidisciplinaire behandeling niet.

Handeczeem behoort tot de top 3 van beroepsziektes. Er is echter weinig onderzoek naar gedaan. De kosten door beroepsuitval en zorg zijn wel aanzienlijk: circa 100 miljoen euro per jaar.

Naast de hoge kosten is er ook voor de patiënten zelf sprake van grote ziektelast. Buitenlands onderzoek laat zien dat multidisciplinaire begeleiding de prognose aanzienlijk kan verbeteren. Deze begeleiding betreft het vermijden van schadelijke stoffen op de huid tijdens het werk en ook de juiste verzorging van de huid.

Het UMC-onderzoek wil aantonen dat de kosten verminderen door een multidisciplinaire aanpak.
14 feb 2008 09u29
Bron: Bijzijn.nl
zie ook rubriek