Tieners leren drinken van hun ouders

Het drinkgedrag van ouders beïnvloedt hun kinderen zowel direct als indirect. Jongeren imiteren hun ouders als ze te veel drinken, maar voelen zich ook verwaarloosd als de ouders te veel drinken.
Er is al vaak bewezen dat het drinkgedrag van ouders grote invloed heeft op tieners. Kinderen die opgroeien met een moeder of vader die teveel alcohol drinkt, hebben grote kans zelf ook alcoholist te worden. tieners nemen het drinkgedrag van hun ouders over door hun voorbeeld te volgen.

Uit nieuw Amerikaans onderzoek blijkt nu dat kinderen van alcoholistische ouders zich verwaarloosd voelen. Ze kregen ook vaker straf dan andere kinderen. De combinatie van verwaarlozing en veel straffen draagt bij aan een slecht zelfbeeld en een verhoogde kans op alcoholisme.

Deze resultaten zijn afkomstig uit een langlopende studie naar gezondheid onder ruim 4700 Finse tieners en hun ouders. De gevolgde tieners zijn allemaal tweelingen die tussen 1983 en 1987 zijn geboren. De ouders werd gevraagd naar hun drinkgedrag en de jongeren werd gevraagd naar hun thuissituatie en drinkgedrag.
14 feb 2008 09u32
zie ook rubriek