Dodelijke bijwerking antibioticum

PatiŽnten die het antibioticum Avelox krijgen, lopen een risico op dodelijke bijwerkingen. In een brief aan duizenden Nederlandse artsen en apothekers kondigt geneesmiddelenfabrikant Bayer deze week veiligheidsmaatregelen aan.
Het bedrijf alarmeert de medici - onder wie alle huis- en verpleeghuisartsen maar ook long- en kno- specialisten - na overleg met Europese en Nederlandse geneesmiddelenautoriteiten en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

De fatale risicoís kwamen aan het licht bij een veiligheidsanalyse die het farmaceutische bedrijf jaarlijks zegt uit te voeren. Wereldwijd werd bij dertien patiŽnten een verband gevonden tussen hun overlijden en het gebruik van Avelox.

Het middel, dat hier sinds 2000 op de markt is, wordt in tabletvorm jaarlijks aan tienduizenden patiŽnten in ons land voorgeschreven, vooral bij longontstekingen. In ernstige gevallen dienen artsen het per infuus toe.

Volgens Harm Moesker, medisch directeur bij Bayer in Mijdrecht, zijn de ontdekte bijwerkingen zo ernstig dat een waarschuwing op zijn plaats is. Wel benadrukt hij dat het middel in ons land tot nu toe niet in verband kon worden gebracht met sterfgevallen. ,,De kans daarop is ook zeer klein: minder dan ťťn op tienduizend,íí stelt de Bayer-directeur.

Bij het grootste deel van de overleden patiŽnten ontstond een fatale leverbeschadiging. Bij een kleiner aantal patiŽnten ontwikkelden zich zogenoemde blaasvormige huidreacties die uiteindelijk een dodelijke afloop hadden. In de brief dringt Bayer er bij Nederlandse artsen op aan dat zij alert moeten zijn op symptomen die wijzen op de ernstige bijwerkingen.

Naar nu blijkt stuurde Bayer, samen met medicijnconcern Genzyme, maandag ook al een waarschuwingsbrief aan artsen rond. Aanleiding was het voortijdige overlijden van zes ongeneeslijk zieke leukemiepatiŽnten tijdens een medisch experiment in de Verenigde Staten.

Volgens Bayer, dat niet op de hoogte was van het experiment, werd een riskante combinatie van medicijnen uitgeprobeerd die in Nederland niet aan de orde is. Moesker: ,,Maar wij moeten formeel melding maken van de gebleken risicoís, ook al werd ťťn van onze medicijnen experimenteel gebruikt.íí
14 feb 2008 09u42
meer over
zie ook rubriek