Eeneiige tweelingen kunnen genetisch verschillen

Eeneiige tweelingen zijn genetisch niet identiek. Dat stelt een onderzoeksgroep met leden uit Nederland, Verenigde Staten en Zweden na onderzoek van negen Zweedse eeneiige tweelingenparen, waarbij de ene persoon Parkinson had en de ander niet.
De resultaten zijn donderdag op de website van American Journal of Human Genetics gepubliceerd. De onderzoekers ontdekten dat het aantal kopieën van bepaalde dna-fragmenten tussen de beide tweelinghelften verschilde.

Zij stellen dat dit wordt veroorzaakt door copy number variation (cnv), waarbij door celdeling stukjes genetische informatie verdubbelen of juist verloren gaan. Dit kan per tweelinghelft verschillen.

Daardoor was het in het geval van de Zweedse tweelingen mogelijk dat de ene parkinson ontwikkelde, terwijl de ander daarvan gevrijwaard bleef. De Nederlandse onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en van het VU medisch centrum die aan het onderzoek meewerkten, vonden dat er ook subtiele verschillen in het aantal kopieën bij gezonde tweelingen.

Daarvoor onderzochten zij tien gezonde tweelingparen uit het Nederlands Tweelingenregister (NTR). Volgens de onderzoekers komen genetische veranderingen door verschillende kopie-aantallen ook bij eenlingen voor. Zij stellen dat dit van belang is voor diagnostiek van nieuw ontstane ziekten en aandoeningen, bijvoorbeeld bij baby’s die een aandoening hebben die bij hun ouders niet voorkomt.

artsen zoeken in die gevallen vaak naar verschillen in het dna van ouders en kind. Eventueel gevonden afwijkingen hoeven echter geen oorzakelijk verband te houden met de bij het kind ontdekte aandoening. Volgens de onderzoekers kan het ook gaan om een ‘onschuldige’ copy number variation.
15 feb 2008 09u21
Bron: Bijzijn.nl