De Hoge Gezondheidsraad brengt nieuwe aanbevelingen voor vaccinatie tegen kinkhoest uit.

Sinds meerdere jaren is er een algemene toename van het aantal gerapporteerde kinkhoestgevallen, zowel in België als in het buitenland. Deze toename wordt niet alleen vastgesteld bij adolescenten en volwassenen, maar is het grootst bij ongevaccineerde zuigelingen onder de 2-3 maanden, een leeftijd waarop de ziekte nog steeds zeer ernstig tot dodelijk kan zijn.
De Hoge Gezondheidsraad beveelt daarom aan om stipt te starten met de vaccinatie van jonge zuigelingen op 8 weken kalenderleeftijd, ook voor prematuren, en ook de herhalings-inentingen op 15 maanden en 5-6 jaar strikt toe te passen. Bovendien wordt nu ook een bijkomende vaccinatie van adolescenten op de leeftijd van 14 – 16 jaar systematisch aanbevolen.

Om jonge ongevaccineerde of onvolledig gevaccineerde zuigelingen (< 12 maanden) te beschermen, wordt vaccinatie aanbevolen van alle volwassenen die met deze groep in contact komen (o.a. jonge/toekomstige ouders en hun naaste familie, verzorgend personeel van pediatrische diensten en kinderdagverblijven). Bij inenting van volwassenen met het gecombineerde difterie-tetanus-kinkhoest (dTpa) vaccin dient men een minimum interval van 2 jaar ten opzichte van de vorige difterie-tetanus (dT) inenting te respecteren.

In meerdere studies werd de immunogeniciteit tot minstens 5 jaar na vaccinatie met het dTpa vaccin bij adolescenten en volwassenen aangetoond. Zolang er niet meer gegevens over de veiligheid en bescherming tegen kinkhoest na herhaalde toediening van het vaccin bij volwassenen beschikbaar zijn, wordt er geen herhalings-vaccinatie bij volwassenen aanbevolen.
18 feb 2008 09u08
meer over
zie ook rubriek