Jonge kinderen willen slanker zijn

Van sommige berichten word ik altijd een beetje treurig. Zoals het nieuws dat veel kinderen tussen de 7 en 10 jaar graag dunner zouden willen zijn, terwijl zij een normaal gewicht hebben. Volgens mij moeten kinderen op dit leeftijd met heel andere dingen bezig zijn!
Dat blijkt uit onderzoek onder vijfhonderd basisschoolkinderen in oost en zuidoost Nederland.

Een kwart van de kinderen met een gezond gewicht wil graag dunner zijn. Slechts 8 procent gaf aan dat zij nooit lijnt. Het gros van de ondervraagde kinderen was zich bewust van zijn of haar figuur en wat anderen daarvan vinden. meisjes voelen zich vaker te dik dan jongens.

In de leeftijdsgroep van 7 tot 10-jarigen is één op de tien kinderen bewust bezig met eten: zij eten liever geen dingen waar ze dik van kunnen worden.

Overigens moeten de moeders van deze kinderen de hand in eigen boezem steken: de meeste kinderen die zich druk maakten om hun lijn en hun voeding hadden namelijk een moeder die dat ook deed.

Eén op de vijf moeders was, volgens het kind, aan het lijnen. Dit gedrag slaat over op het zelfbeeld van het kind, denkt de onderzoekster, orthopedagoog aan het UMC St Radboud in Nijmegen.
18 feb 2008 09u10
zie ook rubriek