Cannabis-gebruikende schizofreniepatiënten hebben kleinere hersenen

Het hersenvolume van schizofrenie-patiënten die cannabis gebruiken neemt meer af dan van niet-gebruikende patiënten. Het valt niet te zeggen of het drugsgebruik oorzaak of gevolg is van de volume-afname. Dat concludeert Psychiater in opleiding Monica Rais van het UMC Utrecht. Via een MRI-scanner onderzocht zij de hersenvolumes van schizofrenie-patiënten. De resultaten zijn 15 februari in het tijdschrift American Journal of Psychiatry gepubliceerd.
Rais volgde drie groepen mensen: schizofrenie-patiënten die wel (19 patiënten) of geen (32) cannabis gebruikten, en gezonde controles (31). Via mri-scans bepaalden Rais en collega’s het hersenvolume van alle deelnemers, vijf jaar later deden ze dat weer. De hoeveelheid grijze stof, een maat voor het aantal hersencellen, nam in cannabisgebruikende schizofreniepatiënten het meest af. Maar ook bij niet-gebruikende patiënten daalde het meer dan in gezonde controles. Het volume in twee ventrikels, met vocht gevulde holtes in de hersenen, steeg bij cannabis-gebruikende patiënten juist.

De resultaten bewijzen niet dat cannabis-gebruik leidt tot een kleiner hersenvolume, benadrukt Rais. Het omgekeerde kan ook het geval zijn. Een kleiner hersenvolume zou drugsgebruik kunnen stimuleren. Mocht cannabis inderdaad een daling van het hersenvolume veroorzaken, dan zou het ook een indirect effect kunnen zijn, bijvoorbeeld doordat de drug psychotische symptomen verergert.

Toch concluderen Rais en collega’s dat het negatieve effect van cannabisgebruik op het verloop van schizofrenie in elk geval deels verklaard kan worden door de afname van het hersenvolume. Rais roept psychiaters dan ook op patiënten én jonge mensen in het algemeen te waarschuwen voor de mogelijke risico’s van cannabisgebruik. Bij genetisch kwetsbare individuen kan cannabisgebruik het ontstaan van schizofrenie vervroegen en de symptomen verergeren.
19 feb 2008 08u56