Europese strategie om hart- en vaatziekten aan te pakken

Op Valentijnsdag heeft het Europese Hartnetwerk (EHN), de koepel van hart- en vaatorganisaties in de Europese Unie (EU), de Europese Commissie opgeroepen om een uitgebreide EU-strategie te ontwikkelen om hart- en vaatziekten te voorkomen. De EHN voelt zich gesterkt door eerdere steun van Europese Commissie en Parlement en hoopt dat deze steun nu vertaald wordt in een Aanbeveling van de Europese Raad.
Dat dit nodig is wordt onderbouwd door de cijfers (uit 2006) die de EHN gisteren publiceerde. Daaruit blijkt dat hart- en vaatziekten met 2 miljoen overlijdens per jaar de hoofdoorzaak zijn van sterfte in de EU. In heel Europa sterven er jaarlijks zelfs 4,3 miljoen mensen aan. Verder blijken enorme ongelijkheden tussen de lidstaten te bestaan en bedragen de kosten van hart- en vaatziekten voor de EU-economie € 192 miljard per jaar.

Een verontrustend bedrag, zeker wanneer dit afgezet wordt tegen het bedrag dat voor de kosten van hart- en vaatziekten in de EU voor 2008 gereserveerd is, namelijk € 129,1 miljard. Genoemde kosten van hart- en vaatziekten zijn als volgt verdeeld: 57% aan directe zorgkosten, 21% kosten door verlies aan productiviteit en 22% aan kosten voor informele zorg (mantelzorg en vrijwilligerswerk) voor hart-vaatpatiënten.

Wat de lidstaten uitgeven aan gezondheidszorg voor mensen met hart- en vaatziekten varieert enorm: van € 34,- per persoon per jaar in Roemenië tot € 413 in Duitsland. In Nederland wordt jaarlijks € 271,- per persoon gespendeerd.

Ook zijn cijfers gepresenteerd over de kosten van productiviteitsverlies ten gevolge van sterfte en ziekte door hart- en vaatziekten. Het kostte de EU in 2006 bijna 41 € miljard, 2/3 vanwege sterfte en 1/3 vanwege ziekte van mensen in de werkzame leeftijd. De kosten van productiviteitsverlies voor Nederland bedroegen bijna € 2 miljard.

De informele zorg voor hart-vaatpatiënten kost de EU nog eens bijna € 42 miljard (in Nederland ruim € 1,5 miljard).

Redenen te over voor de EHN om een beroep te doen op de Europese Commissie om een strategie te formuleren om de strijd tegen hart-en vaatziekten Europawijd aan te pakken. De Nederlandse Hartstichting zal er bij de Nederlandse regering op aandringen de ontwikkeling van een Europese strategie voor van hart- en vaatziekten te steunen en zal initiatief nemen om in eigen land de bestrijding van hart- en vaatziekten bovenaan de politieke agenda te krijgen.
19 feb 2008 08u56
zie ook rubriek