Nieuwe afdeling pediatrie in het AZ Sint-Lucas

Brugge - Op 2 februari 2008 werd de volledig vernieuwde pediatrie van het ziekenhuis in gebruik genomen. Het ziekenhuis voldoet hiermee aan alle organisatorische en architectonische normen die aan een ziekenhuis met een zorgprogramma voor kinderen worden opgelegd door het KB van minister Demotte.
De afdeling beantwoordt in de eerste plaats aan de nieuwe en hogere verwachtingen van kinderen en hun ouders. Er werd rekening gehouden met de architectonische, organisatorische en veiligheidsvereisten van het zorgprogramma zoals bijvoorbeeld de opgelegde norm van het zorgprogramma om aan één van de ouders de mogelijkheid te geven dag en nacht bij hun kind te verblijven tijdens de opname.

Naast het optimaliseren van de accommodatie blijft de zorg prioritair. Hiervoor werd bijzondere aandacht besteed aan de medische en niet-medische omkadering, de deskundigheid en de permanentie. Vermeldenswaardig in dit kader is de pensionering van dr. Ferdinand Detavernier na 33 jaar activiteit als pediater in het
AZ Sint Lucas en zijn onmiddellijke opvolging door dr. Luc Van den Broeck die op
1 januari 2008 als nieuw staflid is gestart. Door de raad van Bestuur werd inmiddels ook een vierde pediater benoemd. Zij vangt haar activiteiten aan in het najaar van 2008. Daarmee zullen we eind 2008 reeds voldoen aan de normen van het zorgprogramma pediatrie die vanaf 2010 zullen gelden.
Ook de verpleegkundige en niet-medische omkadering voldoet aan de normen van het zorgprogramma pediatrie. Een permanentie door pediatrisch verpleegkundigen is verzekerd. 3 pedagogisch medewerkers zijn vast op de dienst pediatrie.

Naast de aandacht voor het comfort voor ouders en kinderen en de wettelijke verplichtingen van het zorgprogramma werd ook geprobeerd om van de afdeling als een zeer kindvriendelijke omgeving te maken. Hiervoor werd gekozen de ganse afdeling uit te bouwen rond één thema. Als thema werd gekozen voor “de boerderij”.
Een wandeling op de afdeling leidt je door akkers, via graanvelden en weilanden tot aan de zee.
21 feb 2008 13u36
zie ook rubriek