Zware stuitbaby's profiteren het meest van keizersnede

Stuitliggende baby's die vaginaal geboren worden ontwikkelen zich trager dan stuitliggende baby's die via een keizersnede geboren worden. Zwaardere stuitbaby's profiteren nog het meest van de keizersnede. Dat blijkt uit promotieonderzoek van gynaecoloog J. Molkenboer van het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop.
Het onderzoek bevestigt andere onderzoeksresultaten: een keizersnede is voor baby's in stuitligging de beste keuze. Molkenboer kan daaraan nu toevoegen dat zwaardere stuitliggende kinderen die vaginaal geboren worden een significant grotere kans hebben op het oplopen van een ontwikkelingsachterstand in de motoriek dan kinderen van hetzelfde geboortegewicht die via een keizersnede geboren worden.
Molkenboer analyseerde voor zijn onderzoek de 35 Nederlandse stuitbevallingen uit de wereldwijde Term Breech Trial, waarvan de resultaten in 2000 werden gepubliceerd. Daarnaast analyseerde hij de geboortes van 203 stuitliggers die tussen 1998 en 2000 in het Atrium medisch centrum in Heerlen werden geboren en die geen onderdeel waren van de Term Breech studie. De onderzoeksresultaten maken volgens Molkenboer nog eens duidelijk dat voorafgaand aan de bevalling goed moet worden geselecteerd welke kinderen een vaginale bevalling goed kunnen doorstaan en welke beter per keizersnede geboren kunnen worden.
21 feb 2008 09u16
Bron: MedNet.nl
zie ook rubriek