Kinderchirurg achter tralies wegens overbodige operaties

De Brusselse kinderchirurg Marc-Henri De Laet, diensthoofd van de afdeling heelkunde van het Universitaire Kinderziekenhuis Koningin Fabiola, is dinsdag aangehouden op verdenking van het uitvoeren van een reeks overbodige operaties op pasgeboren en andere kinderen.
Bij sommige patiënten zou dat tot pijnlijke gevolgen hebben geleid, waar ze blijvend last van zullen hebben. Er waren tussen 2002 en 2005 klachten van zeven patiënten of hun families én van twee directe collega’s van professor De Laet, met name het diensthoofd van de kankerafdeling en een radiologe. Beiden meenden dat de kinderchirurg al te vaak en te snel koos voor een operatie.

De in de klachten vernoemde operaties vonden plaats tussen 1995 en 2000. Het gerecht stelde na 2005 een college van drie experts aan, die oordeelden dat de operaties inderdaad niet nodig waren. Deze week ging de Brusselse onderzoeksrechter Anciaux over tot huiszoekingen in de praktijk van De Laet en in het ziekenhuis. De arts werd na verhoor aangehouden en opgesloten. De patiëntjes werden allemaal behandeld voor een malrotatie, een verkeerde positie van de darmen of de maag. Het gaat om een aandoening die ontstaat tijdens de zwangerschap: de darmen moeten zich op een bepaald moment ‘draaien’ bij het embryo en dat kan soms problemen geven.

Volgens deskundigen is dit een zeer ingewikkeld fenomeen: soms zijn er symptomen, soms wordt het in het geheel niet opgemerkt en heeft de baby ook nergens last van. De ene keer is een dringende operatie nodig, de andere keer helemaal niet of kan daar discussie over bestaan. Ook andere factoren, zoals de leeftijd, spelen mee. Een Gentse specialist zei gisteren dat er in elk geval opmerkelijk veel operaties waren in het Fabiolaziekenhuis.



“Er is toch niemand dood?”
Een van de kinderen van wie de ouders klacht indienden, is vandaag 12 jaar. Haar moeder getuigde in 2005 dat haar dochtertje een maand na de geboorte was geopereerd omdat ze veel huilde en amper at. Jaren later had ze nog steeds buikpijn en krampen. In het VTM Nieuws gisteravond getuigden de ouders van Robin Wittebrood dat hij tien jaar geleden was geopereerd en vandaag nog steeds problemen heeft. Eén specialist betwijfelde achteraf op basis van de foto’s of een operatie nodig was geweest voor Robin. Merkwaardig is dat in deze zaak al eerder drie experts werden aangesteld. Dat gebeurde door de medische faculteit van de Université Libre de Bruxelles (ULB), die nauwe banden heeft met het Fabiolaziekenhuis. “Pas op, het is in de eerste plaats een OCMWziekenhuis dat onder verantwoordelijkheid van de overheid valt”, zegt professor Elie Cogan, van 2003 tot 2007 decaan van de faculteit. “De ziekenhuisdirectie kwam echter bij ons om raad na de klachten van de twee artsen en de patiënten. Daarop hebben we deze twee artsen één expert laten kiezen, professor De Laet mocht één expert aanwijzen, en verder is dan een Franse, ‘neutrale’ kinderchirurg gevraagd om op te treden als voorzitter. De conclusie van hun rapport was positief voor De Laet: hem viel uit wetenschappelijk oogpunt niets te verwijten. Dat rapport hebben wij overgedragen aan het ziekenhuis.”

Yvan Mayeur, PS-parlementslid en voorzitter van de Brusselse Openbare Ziekenhuizen, beroept zich op hetzelfde onderzoek: “Er waren problemen, er werd gewezen op het hoge aantal operaties voor malrotatie, tot dertig per jaar, terwijl een groter kinderziekenhuis in Parijs maar aan drie ingrepen van dat type kwam. Maar volgens de drie experts was het wetenschappelijk verdedigbaar.” Mayeur zegt vooral niet te begrijpen dat De Laet als een misdadiger is aangehouden. “Er is niemand dood, het gaat duidelijk ook niet om geld. Dit is vooral een medische discussie.”

Anoniem zegt een deskundige die het dossier kent dat de argumenten van de kankerspecialist “niet altijd even wetenschappelijk waren en dat het ook een kwestie van ‘persoonlijkheden’ is”. Het parket tilt hoe dan ook zwaar aan de feiten: de arts wordt verdacht van ‘opzettelijke slagen en verwondingen, met voorbedachtheid, toegebracht aan minderjarigen en met werkonbekwaamheid tot gevolg, en van valsheid in geschrifte en gebruik van valse stukken’.
21 feb 2008 09u24
zie ook rubriek