De HGR brengt aanbevelingen uit inzake radioprotectie in het kader van de prostaatbrachytherapie met permanente radionucliden

Er is een toename in het aantal gedetecteerde prostaat kankers in de geïndustrialiseerde landen. De meeste gevallen worden nu – bij gewoonlijk asymptomatische patiënten – vroegtijdig gediagnosticeerd op basis van een meting van een licht verhoogde Prostaat Specifiek Antigeen (PSA-) waarde in het bloed.
Bij deze specifieke patiëntenpopulatie bestaan er verschillende behandelingsmodaliteiten, met name active surveillance, heelkunde, externe radiotherapie of brachytherapie. Op basis van de beschikbare wetenschappelijke gegevens kan geen enkele behandeling, en dat noch wat betreft kans op genezing noch wat betreft geïnduceerde bijwerkingen, als de beste betiteld worden.

Naast de traditionele modaliteiten ter behandeling van een gelokaliseerd prostaatcarcinoom (radicale prostatectomie en externe radiotherapie) is brachytherapie – of interstitiële radiotherapie door middel van permanente radioactieve bronnen ­­– een iets recentere behandelingsmethode bij prostaatcarcinoom. Hierbij worden er radionucliden in de prostaat ingebracht. Binnen een selecte populatie van patiënten vormt prostaatbrachytherapie met een permanente implant voor de klassieke behandelingen dus een valabel alternatief.

Met dit advies neemt de Hoge Gezondheidsraad geen standpunt inzake de screening op prostaatkanker in, noch maakt de HGR een keuze inzake de toe te passen therapie.

Deze aanbevelingen beogen een antwoord op vragen van een andere orde:

1. Situering van prostaatbrachytherapie met permanente radionucliden.

2. Welke radioprotectiemaatregels moeten er worden genomen om de patiënt, zijn familie, het personeel en de omgeving te beschermen?

Tenslotte worden er ook modellen van informatieformulieren met betrekking tot radioprotectie voorgesteld.

Deze aanbevelingen richten zich tot alle artsen betrokken bij dit behandelingstype (zowel specialisten als huisartsen), patiënten, personen betrokken bij kwaliteitscontrole en bij stralingsbescherming.

Het advies van de HGR kan in zijn geheel worden geraadpleegd op de volgende website: http://www.health.fgov.be/HGR_CSS in de rubriek “Adviezen en Aanbevelingen”, met referentienummer HGR nr. 8262.
22 feb 2008 09u10
meer over
zie ook rubriek