Medewerker Gasthuisberg ontslagen na inkijken medisch dossier Yves Leterme

De directie van het UZ Gasthuisberg, waar vicepremier Yves Leterme wordt verzorgd na zijn maagbloeding, heeft een medewerker ontslagen omdat die het medisch dossier van Leterme heeft geraadpleegd zonder toestemming.
Het informaticasysteem van het Leuvense UZ laat de directie toe na te gaan wie welke dossiers raadpleegt. "als hoofdgeneesheer heb ik de verantwoordelijkheid om het medisch geheim van de patiŽnten te garanderen", vertelt professor en hoofdgeneesheer Frank Rademakers.

"Daarom kijk ik bij patiŽnten met 'een hoog aandachtsgehalte' na wie de dossiers raadpleegt. Ook voor eigen personeel dat wordt opgenomen, geldt die procedure." Zo ontdekte hij dat een medewerker zonder geldige reden het dossier van Leterme had bekeken. Over wie het gaat, wil de professor niet kwijt.

Vaststaat dat het geen arts of verpleger is. De medewerker zou het dossier alvast niet gekopieerd hebben om het aan de hoogste bieder te verkopen, benadrukt Rademakers.

"Van kopiŽren was geen sprake, ook dat is traceerbaar. Maar het feit dat de medewerker na het voorval ontslagen is, wijst erop dat het niet om een alleenstaand feit gaat." Meer details wou Rademakers daarover niet kwijt. CD&V-vicepremier Yves Leterme ligt vandaag al elf dagen in het UZ in Leuven. Hij herstelt er van een ernstige interne maag-darmbloeding. Het herstel van Leterme verloopt echter naar wens. Afgelopen weekend werd de mededeling verspreid dat hij nog deze week het ziekenhuis zal mogen verlaten.
26 feb 2008 08u54
Bron: De Morgen
zie ook rubriek