Antidepressiva net zo zinvol als placebo

Antidepressiva zoals Seroxat en Prozac helpen alleen zéér depressieve mensen, maar voor de meeste patiënten hebben ze weinig tot geen effect. Dat blijkt de uitkomst te zijn van een recent Brits onderzoek aan de universiteit van Hull.
placebo
In de studie wordt aangegeven dat de effectiviteit van de antidepressiva afhangt van de mate van depressie: bij lichte mate van depressiviteit is het effect nagenoeg hetzelfde als dat van een placebo, terwijl bij zware depressie het effect significant beter is dan dat van een placebo.

Wetenschappers hebben 47 eerder gehouden proeven met de medicijnen opnieuw onderzocht. De onderzoekers hebben ook niet gepubliceerde onderzoeken van de farmaceutische industrie. Daaruit zou blijken dat de industrie alleen onderzoeken naar buiten hebben gebracht die hun producten positief benaderen.

prozac
De makers van Seroxat en prozac hebben de 'nieuwste' bevindingen al weerlegd. Ze wijzen erop dat andere studies hebben aangetoond dat antidepressiva wel werken. Patiënten die antidepressiva innemen wordt daarom aangeraden niet te stoppen met hun behandeling. Een woordvoerder van Eli Lilly, producent van Prozac, zei tegen de BBC dat ‘uitgebreide wetenschappelijke en medische ervaringen hebben laten zien dat het een effectief antidepressivum is’.

De wetenschappers willen dat farmaceuten gedwongen worden om ál hun informatie bekend te maken. Patiënten wordt aangeraden niet te stoppen met het gebruiken van de medicatie, voordat zij met hun dokter hebben overlegd.
27 feb 2008 08u58