Steeds meer 50-plussers krijgen te maken met anorexia.

druk om mooi te zijn en te blijven, ongeacht leeftijd, zorgt ervoor dat steeds meer oudere vrouwen aan anorexia gaan lijden. Dat staat donderdag te lezen in de Britse krant The Independent.
anorexia is niet meer uitsluitend een ziekte van jonge tienermeisjes. Steeds meer oudere vrouwen krijgen te maken met de ziekte. En ook bij oudere vrouwen ligt de oorzaak vaak bij onrealistische verwachtingen. Ze willen zich spiegelen aan rolmodellen zoals Sharon Stone en Madonna.

ExponentiŽle groei
De Britse Dieetvereniging (BDA) onderzoekt het profiel van de patiŽnten bij dokters en ziekenhuizen gespecialiseerd in de genezing van anorexia. Daaruit blijkt dat iets meer dan tien procent van de patiŽnten oudere vrouwen zijn. Ook het aantal oudere mannen in deze ziekenhuizen is aan een exponentiŽle groei bezig.

"Tien jaar geleden zag je enkel jonge meisjes in een opvanghuis voor anorexiapatiŽnten", vertelt Ursula Philpot, woordvoerster van BDA, aan The Independent. "Vandaag zijn er per twintig bedden een paar oudere vrouwen en vaak ook een man aanwezig."

Stone en Fonda
Volgens Deanne Jade van het Britse Nationaal Centrum voor eetstoornissen is de druk op 50-plussers om jong te blijven enorm. "Vroeger was het niet zo belangrijk er jong te blijven uitzien. Maar vandaag zien we dat vrouwen er alles voor over hebben om er twintig te blijven uitzien", aldus Jade.

De Britse vrijwilligersorganisatie Beat die zich inzet voor mensen met een eetstoornis begrijpt wel dat er steeds meer 50-plussers anorexia krijgen. "We leven in een uiterst competitieve wereld. En oudere rolmodellen zoals Sharon Stone en Jane Fonda blijven er goed uitzien wat voor nog eens extra druk zorgt", vertelt hun woordvoerster in de Britse krant The Independent.
29 feb 2008 09u22
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek