Bart De Strooper ontvangt prestigieuze Alzheimerprijs

De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie in de Westerse wereld. Door het toenemende belang in een vergrijzende samenleving noemen sommigen het de ziekte van de eeuw. Bart De Strooper (VIB, K.U.Leuven) speelt een vooraanstaande rol in het onderzoek naar de processen die aan de basis liggen van deze degeneratieve ziekte. Hij krijgt hiervoor ook internationaal veel erkenning. Zo ontvangt hij op 29 februari de Alzheimerprijs van de MetLife Foundation ter waarde van 200 000 USD. Deze prestigieuze prijs wil het belang van fundamenteel onderzoek naar de ziekte van Alzheimer benadrukken en onderstreept op deze manier het belang van De Stroopers onderzoek voor de zoektocht naar een geneesmiddel.
De ziekte van alzheimer
Wereldwijd zijn er zo’n 24 miljoen mensen met dementie en ongeveer de helft daarvan heeft de ziekte van alzheimer. Door het groeiend aantal oudere mensen neemt deze ziekte nog aan belang toe, zo verwacht men dat er tegen 2050 zo’n 70 miljoen dementerenden zullen zijn. Deels omdat we steeds ouder worden, maar ook omdat de baby’s van de babyboom na de Tweede Wereldoorlog binnen dit en 25 jaar, ouder dan 70 of 80 jaar worden. Het is dus broodnodig om de strijd met deze ‘ziekte van de eeuw’ te blijven voeren.

Bart De Strooper verricht al jaren baanbrekend onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Hij heeft belangrijke mechanismen blootgelegd die leiden tot deze aandoening. Zo heeft hij de centrale rol van preseniline in dit gebeuren aangetoond. Dit was het startschot voor de wereldwijde zoektocht naar geneesmiddelen. Bart De Strooper heeft niet stilgezeten en de processen steeds verder ontrafeld. Met zijn onderzoeksteam blijft hij op zoek naar nieuwe therapieën.

De MetLife Foundation prijs
Sinds 1986 schenkt de MetLife Foundation belangrijke prijzen aan wetenschappers die significante bijdrages hebben geleverd aan een beter begrip van de ziekte van Alzheimer. Dit programma gaat uit van een zeer groot geloof in het belang van fundamenteel onderzoek en de vrijheid van wetenschappers om hun ideeën na te streven. Bart De Strooper ontvangt, samen met Robert J. Vassar (North Western University, Chicago) en Philip C. Wong (the John Hopkins University School of Medicine), de MetLife Foundation Prijs 2008. Elk van hen krijgt 200 000 USD.

Sibyl Jacobson (voorzitter van de MetLife Foundation):
‘Deze prijzen zijn een investering in de toekomst, omdat wetenschappers onze belangrijkste hoop zijn om ooit de oorzaken van de ziekte van Alzheimer te ontrafelen en om behandelingen te ontwikkelen. We danken deze drie onderzoekers voor hun belangrijke wetenschappelijke bijdrages en hun niet aflatende toewijding aan dit werk.’

Bart De Strooper is heel opgetogen met de erkenning:
‘Alle grote namen in het Alzheimeronderzoek, wetenschappers waar ik altijd naar heb opgekeken, staan op de lijst van de MetLife Award. Ik ben erg blij en fier dat mijn bijdrage aan het oplossen van deze ziekte op dat niveau wordt ingeschat, en dit door mijn collega’s in het veld zelf.’