Bypasses rond het hart via kijkoperaties een stap dichterbij

Met een nieuw miniatuur nietapparaatje kunnen omleidingen op de kransslagaders van het hart (bypasses) snel en betrouwbaar worden aangesloten. Het apparaatje is op afstand bedienbaar waardoor kijkoperaties binnen bereik komen. Hartchirurg Willem Suyker ontwikkelde de technologie samen met zijn broer Paul, ingenieur. Hij testte de methode in het laboratorium tijdens zijn promotieonderzoek aan het UMC Utrecht. Suyker promoveert op 6 maart aan de Universiteit Utrecht.
Via uitgebreide dierproeven toonde Suyker aan dat het nietapparaat in staat is de kwaliteit van handgehechte vaatverbindingen te evenaren. De technologie werkt met acht minuscule nietjes die op voorspelbare wijze ten opzichte van het weefsel geplaatst worden. Vervolgens worden ze volautomatisch gesloten en "bijten" door de wanden van de bloedvaten om een permanente en waterdichte verbinding te maken (zie bijgevoegde figuur, meer beeldmateriaal is beschikbaar). De broers Suyker hebben inmiddels meerdere patenten verworven naar aanleiding van deze “S² micro-stapler”. De volgende stap is om het apparaat op gecontroleerde wijze in de kliniek te brengen.

Suyker testte de micronieter dierexperimenteel. De geniete bypasses leidden tot een goede bloeddoorstroming, ze deden niet onder voor de traditionele, handgehechte aansluitingen. Suyker stelde dat vast via onder andere echografisch onderzoek drie en zes maanden na de operatie. Hij beschreef deze resultaten in 2006 in het tijdschrift Circulation.

Wereldwijd ondergaan per jaar ruim 700.000 patiënten een bypassoperatie. Het is de effectiefste manier om hartklachten vanwege vernauwde kransslagaders te behandelen. Traditioneel worden de vaatverbindingen met de hand gehecht. Dit vraagt veel expertise en nauwkeurigheid omdat de vaatdiameters meestal niet meer dan ongeveer 2 mm zijn. Bovendien moet de borstkas geopend worden om de chirurg toegang tot het hart te verschaffen. Dit maakt de operatie belastend en vereist langdurig herstel. Daarnaast kan de meestal gebruikte hart-longmachine onder meer nadelige cognitieve gevolgen hebben.

Patiënten zouden gebaat zijn bij een kijkoperatie zonder hart-longmachine. De speurtocht naar geautomatiseerde hechtoplossingen heeft tot nu echter weinig opgeleverd. 'Mijn droom', zegt Suyker, 'is kransslagaderoperaties voor de patiënt bijna net zo weinig belastend te maken als dotterbehandelingen. De micro-stapler lijkt daarvoor een veelbelovende techniek. Het licht staat op groen voor een klinische trial.'
05 mrt 2008 08u50