Opstoot van vijfde kinderziekte (erythema infectiosum)

Heel wat jonge kinderen zijn getroffen door de zogeheten vijfde kinderziekte. Deze virale aandoening is doorgaans ongevaarlijk maar wel besmettelijk en zorgt voor koorts en huiduitslag. Verscheidene scholen raden zieke kinderen aan om thuis te blijven om zo verdere verspreiding te voorkomen.
Wat is het.
De vijfde kinderziekte' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>kinderziekte of erythema infectiosum wordt veroorzaakt door het Parvovirus B19. Het virus is verwant aan verschillende dierlijke parvovirussen, maar is tot nu toe het enige menselijke pathogene parvovirus.

Hoe krijg je het?
Het virus, dat vooral opduikt bij het begin van de lente en de vroege zomer, verspreidt zich via de luchtwegen en wordt overgedragen door speekseldruppels of via het bloed. Bij hoesten en praten kan het via druppeltjes in de lucht worden overgedragen. Een kind kan anderen besmetten in de week voordat de vlekjes op zijn gezicht verschijnen. Na de besmetting duurt het ongeveer twee weken voor die vlekken verschijnen. Van zodra die er zijn, is een kind niet meer besmettelijk. Wie de ziekte heeft gehad, kan ze nooit meer opnieuw krijgen. Overdracht kan optreden tussen familieleden en het virus kan overgedragen worden van moeder op ongeboren kind.

Geen behandeling
Precieze cijfers over het aantal besmette kinderen zijn er niet. De aandoening wordt ook niet altijd als vijfde ziekte herkend. "De meeste kinderen komen hiervoor niet op raadpleging of op de pediatrie terecht. Je kan de ziekte ook niet echt behandelen, alleen de symptomen bestrijden zoals koorts. De meeste kinderen zijn er maar enkele dagen echt ziek van. Na een week verdwijnen de symptomen, zoals de huiduitslag, vanzelf", vertelt professor pediatrie José Ramet van het UZ Antwerpen en Koningin Paola Kinderziekenhuis

Wat zijn de risico’s?
“De ziekte is niet gevaarlijk voor kinderen of volwassenen. Alleen zwangere vrouwen mijden best contact, omdat dit in de eerste maanden van de zwangerschap gevolgen kan hebben voor de foetus.” Hoewel de meeste vrouwen die een B19-infectie oplopen tijdens de zwangerschap gezonde baby's ter wereld brengen, kan het parvovirus B19 door de placenta heen migreren en zo de foetus infecteren. Dat kan uitmonden in een spontane abortus, foetale bloedarmoede of het afsterven van de foetus. Het risico van foetale dood blijkt het grootst te zijn wanneer de infectie zich voordoet tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap.
07 mrt 2008 08u52
zie ook rubriek