Diabetes: gebrek aan kennis is groot

Eén op de twintig Belgen heeft diabetes en tegen 2020 zal dit cijfer naar verwachting stijgen naar één op de tien. En toch onderschatten veel Belgen de ernst van de ziekte.
Zes op de tien Belgen denkt gespaard te blijven van diabetes, terwijl 40 pct een verhoogd risico heeft. Dat blijkt uit een onderzoek van Novo Nordisk, wereldleider in diabeteszorg.

Diabetes of suikerziekte is een aandoening waarbij het glucose- of suikergehalte in het bloed chronisch verhoogd is. Er bestaan diverse vormen van suikerziekte. De twee belangrijkste zijn diabetes type 1, ook "insuline-afhankelijke diabetes" of juveniele diabetes genoemd, en diabetes type 2, ook "niet-insuline-afhankelijke diabetes" of ouderdomsdiabetes genoemd.

Diabetes werd eind 2006 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot wereldwijde epidemie. Voor het eerst erkende de VN toen een niet-besmettelijke ziekte als wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid. Diabetes is in het Westen vooral een welvaartsaandoening die veroorzaakt wordt door een ongezonde levensstijl en overgewicht.

Ook al is het publieke besef rond de ernst van diabetes groot (71 procent), toch blijft de reflex "niet ik" bij de Belg hardnekkig overeind.

Blijvende communicatie

Opvallend is dat amper een op de twee Belgen weet wat diabetes precies is. Slechts iets meer dan de helft (55 pct) van de Belgen weet dat ongezond eten en onvoldoende beweging het risico op diabetes type 2 sterk verhogen.

Het nieuwe onderzoek legt de noodzaak aan blijvende communicatie en educatie bloot. "als we daar vandaag de tanden niet in zetten, stevenen we af op een gigantische sociaal-economische kost", zegt dokter Ann Verhaegen, voorzitter van de Vlaamse Diabetes Vereniging.
10 mrt 2008 09u14
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek