Bloeddrukmeter deugt vaak niet

Bloeddrukmeters die thuis worden gebruikt, deugen vaak niet. Patiënten doen er goed aan vooraf te controleren of het apparaat voldoet aan de medische eisen. Met een goedgekeurd apparaat levert het thuismeten zelfs betere resultaten op dan bij de arts.
Dat blijkt uit onderzoek dat zaterdag verschijnt in het Nederlands Tijdschrift voor geneeskunde. Volgens de onderzoekers leidt de populariteit van thuis meten ertoe dat veel ondernemers een lucratieve afzetmarkt hebben ontdekt.

Maar het merendeel is onbetrouwbaar. Dat is jammer, stellen de onderzoekers, want het thuis meten van de bloeddruk voorspelt het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten beter dan bij de arts of in de kliniek.

Volgens de onderzoekers is wantrouwen tegenover de klassieke bloeddrukmeting tijdens het spreekuur bij de arts gerechtvaardigd. Omdat de bloeddruk de hele dag varieert, is het moeilijk op basis van de resultaten van één meting conclusies te trekken.

Bovendien lijdt 15 tot 20 procent van de patiënten aan ‘wittejassenstress’, waardoor de meting bij de arts als gevolg van de hogere bloeddruk een vertekend beeld geeft.
10 mrt 2008 09u15
zie ook rubriek