Studie: antibiotica bij bijholteontsteking zinloos

AMSTERDAM - Het voorschrijven van antibiotica bij holteonstekingen is zinloos. Slechts 1 op de 15 patiënten met een acute ontsteking aan de bij- of kaakholte is gebaat bij een kuur. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat vrijdag in het Britse medische tijdschrift The Lancet verschijnt.
antibiotica kan alleen zinvol zijn bij acute bijholteontsteking als gevolg van een bacteriële infectie. Het gaat dan om ernstige klachten zoals hoge koorts of intense aangezichtspijn die kunnen wijzen op een complicatie.

Maar zelfs bij symptomen van een bacteriële infectie, zoals pus in de keelholte, heeft antibiotica bij slechts 1 op de 8 patiënten een gunstige uitwerking. Bij virale infecties helpen antibiotica zeker niet.

Bij de analyse, uitgevoerd in negen onderzoeken onder 2547 volwassen patiënten, was ook Ted van Essen van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht betrokken. Volgens de arts is ‘oplettend afwachten’ voldoende. ‘De klachten van een holteontsteking kunnen worden verlicht met pijnstillers of neusdruppels’, stelt Van Essen.

Omdat het onderscheid tussen bacteriële en virale infecties lastig is te maken, schrijven huisartsen te veel antibiotica voor. In Europa krijgt 72 tot 92 procent van de patiënten met een acute holteontsteking antibiotica voorgeschreven. In de Verenigde Staten is dit 80 procent.

Landen waar antibioticagebruik hoog is, kennen een hoge resistentie tegen het middel. Dit leidt wereldwijd tot verhoogde ziekte- en sterftecijfers en extra kosten.
17 mrt 2008 08u54