Studie: antibiotica bij bijholteontsteking zinloos

AMSTERDAM - Het voorschrijven van antibiotica bij holteonstekingen is zinloos. Slechts 1 op de 15 patiŽnten met een acute ontsteking aan de bij- of kaakholte is gebaat bij een kuur. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek dat vrijdag in het Britse medische tijdschrift The Lancet verschijnt.
antibiotica kan alleen zinvol zijn bij acute bijholteontsteking als gevolg van een bacteriŽle infectie. Het gaat dan om ernstige klachten zoals hoge koorts of intense aangezichtspijn die kunnen wijzen op een complicatie.

Maar zelfs bij symptomen van een bacteriŽle infectie, zoals pus in de keelholte, heeft antibiotica bij slechts 1 op de 8 patiŽnten een gunstige uitwerking. Bij virale infecties helpen antibiotica zeker niet.

Bij de analyse, uitgevoerd in negen onderzoeken onder 2547 volwassen patiŽnten, was ook Ted van Essen van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht betrokken. Volgens de arts is Ďoplettend afwachtení voldoende. ĎDe klachten van een holteontsteking kunnen worden verlicht met pijnstillers of neusdruppelsí, stelt Van Essen.

Omdat het onderscheid tussen bacteriŽle en virale infecties lastig is te maken, schrijven huisartsen te veel antibiotica voor. In Europa krijgt 72 tot 92 procent van de patiŽnten met een acute holteontsteking antibiotica voorgeschreven. In de Verenigde Staten is dit 80 procent.

Landen waar antibioticagebruik hoog is, kennen een hoge resistentie tegen het middel. Dit leidt wereldwijd tot verhoogde ziekte- en sterftecijfers en extra kosten.
17 mrt 2008 08u54