Nieuwe contrastvloeistof voorkomt nierschade

De Alysis Zorggroep, met twee ziekenhuizen in de regio Arnhem, heeft een methode bedacht om nierschade te voorkomen bij mensen die een röntgenonderzoek moeten ondergaan. Jaarlijks loopt een half miljoen mensen het risico op een zelfs dodelijke nieraandoening door het gebruik van contrastvloeistof bij het röntgenonderzoek, schrijft internist Louis Reichert donderdag in het vaktijdschrift Medisch Contact.
Contrastvloeistof is jodiumhoudend. Mensen met nieraandoeningen, hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of suikerziekte, ouderen en patiënten die plaspillen gebruiken, lopen het gevaar van verslechtering van de nierfunctie door de jodiumhoudende stof. In het ergste geval valt een nier helemaal uit, wat de sterftekans sterk vergroot. Sinds de Alysis-ziekenhuizen de nieuwe methode gebruiken, is bij niemand meer achteruitgang van de nierfunctie geconstateerd, aldus Reichert.

Nieren van patiënten uit de risicogroepen gaan slechter werken door de contrastvloeistof. Daardoor kunnen er meer afvalstoffen in het lichaam achterblijven. Omdat de nieren te weinig stoffen uitscheiden, kunnen gebruikte medicijnen ernstig giftig worden. In een aantal gevallen sterven een of beide nieren af.

Contrastvloeistof is echter wel noodzakelijk om eventuele afwijkingen op röntgenbeelden duidelijk te kunnen zien. Alysis dient nu risicopatiënten voor en na het röntgenonderzoek fysiologisch zout toe, waardoor de nieren goed doorspoelen. Ook krijgen zij instructies over hoe zij met hun medicijnen moeten omgaan. Bovendien wordt elke patiënt drie tot vijf dagen na het onderzoek gecontroleerd op de zogenoemde contrastnefropathiepoli.

Arnhemse specialisten noemen de methode uiterst succesvol. Sinds de invoering in september 2007 heeft geen enkele patiënt meer ernstige nierschade opgelopen. Internist Reichert pleit voor landelijk invoering van de bij Alysis bedachte methode.
17 mrt 2008 09u02
zie ook rubriek