Tongpiercing verwoest hartklep

Een dertigjarige vrouw die een tongpiercing had laten zetten, heeft dat uiteindelijk moeten bekopen met een nieuwe hartklep. Ze werd na langdurige koorts en kortademigheid opgenomen in het Academisch Ziekenhuis in Maastricht maar moest toen haar conditie sterk verslechterde, met spoed aan haar hart worden geopereerd.
Aan de tongpiercing had de vrouw een infectie overgehouden die uiteindelijk haar hartklep' style='color:#00896e;border-bottom:1px dotted #00896e;'>hartklep aantaste. Eerder had de vrouw na het plaatsen van de piercing ook al een forse tandvleesontsteking gehad. Dat schrijven medische experts G. Kloppenburg, C. Bruggeman en J. Maessen in het infectieziekten Bulletin, een uitgave van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (RIVM). Volgens hen moeten zeker mensen met een hartaandoening ontraden worden een piercing te zetten. De vrouw had zelf geen relevante medische voorgeschiedenis.

Hoewel ontstekingen aan de binnenwand van het hart zoals bij deze vrouw relatief weinig voorkomen, zijn er volgens de specialisten wel meer gevallen beschreven van deze hartcomplicatie door tongpiercings. Tongpiercings hebben ook wel eens tot het ontstaan van hersenabcessen geleid. Volgens de Maastrichtse artsen is het maar de vraag of piercingzetters en hun klanten voldoende op de hoogte zijn van het risico op deze ernstige complicaties.
20 mrt 2008 09u48
zie ook rubriek