Foliumzuur ook goed voor sperma mannen

Niet alleen zwangere vrouwen hebben baat bij het slikken van foliumzuurtabletten. De vitamine kan ook de zaadkwaliteit bij mannen verbeteren.
Onderzoekers van de universiteit van CaliforniŽ stellen dat een gebrek aan foliumzuur bij mannen kan leiden tot afwijkingen bij de geboorte van een kind, zoals het syndroom van Down. Ook verhoogt het volgens onderzoeksleider Brenda Eskenazi de kans op een miskraam.

zwanger
Het wordt zwangere vrouwen al langer aangeraden om foliumzuurtabletten te slikken om geboorteafwijkingen te voorkomen.

Foliumzuur is een vitamine uit het vitamine B-complex en is voornamelijk te vinden in groene bladgroenten als spinazie en andijvie.

sperma
De onderzoekers onderzochten het sperma van 89 gezonde mannen en ondervroegen hen over hun eetgedrag. Mannen die weinig foliumzuur binnenkregen, hadden vaker sperma dat te veel of te weinig chromosomen bevatte, wat kan resulteren in geboorteafwijkingen.

Mannen die foliumzuurrijk voedsel aten en foliumzuurtabletten slikten, bleken veel minder vaak afwijkingen aan het sperma te hebben. Het verschil tussen de beide groepen bedroeg 20 tot 30 procent.

Brood
Vorige maand adviseerde de Gezondheidsraad al aan het kabinet om brood standaard te laten verrijken met foliumzuur. In de Verenigde Staten zijn broodfabrikanten en bakkers al langer verplicht om foliumzuur aan het brood toe te voegen.
21 mrt 2008 09u11
Bron: Elsevier