Hoe herken je gameverslaving?

Heel wat jongeren brengen dezer dagen hun vrije tijd achter de computer door met online computergames. In de voorbije kerstvakantie zakte een 15-jarige jongen in La Louvière in coma nadat hij 24 uur aan een stuk World of Warcraft speelde.
Excessief gamegebruik is een vorm van escapisme: vluchten uit de rauwe of saaie werkelijkheid. Voor een beperkte groep jongeren loopt het gamen ernstig uit de hand.

Gameverslaving is een gedragsverslaving die steeds prominenter aanwezig is en ten slotte het leven gaat beheersen. Gamen wordt een voorwaarde om zich goed te voelen. De verslaafde is niet meer in staat om het gebruik te stoppen. De schadelijke gevolgen voor de speler hebben niet zozeer met het gamen zelf te maken, maar met het gebrek aan tijd dat zo ontstaat voor andere belangrijke bezigheden. als de problemen zich opstapelen, is gamen een van de weinige uitwegen die het leven voor even prettig maken.

Wie meer tijd besteedt aan gamen dan aan andere activiteiten, is verslaafd.

Begeleiding

Uit onderzoek blijkt dat bij gameverslaafden dezelfde hersenactiviteit geregistreerd wordt als bij heroïneverslaafden bij het zien van afbeeldingen van de favoriete game respectievelijk drug. Tijdens het
gamen worden extra concentraties adrenaline en dopamine aangemaakt. Als het gamegebruik stopt, zal de gamer een gebrek aan dopamine en endorfine ervaren en zich rot voelen.

Zonder ouderlijke begeleiding of gezonde alternatieven bestaat het risico op excessief gebruik en verslaving. In België bestaat er op dit moment geen gestructureerde behandeling voor gameverslaafden, maar psychiaters zijn zich wel bewust van de toenemende problematiek. De vraag naar therapeutische
begeleiding van gameverslaafde jongeren neemt wel toe.
26 mrt 2008 09u37
Bron: BodyTalk
zie ook rubriek