Pijn bij kanker komt door stof die tumoren uitscheiden

De pijn die kankerpatiŽnten hebben wordt veroorzaakt door een chemische stof die tumoren uitscheiden. Dat heeft medisch coŲrdinator dr. Hans Guy van het pijncentrum van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) als eerste wetenschappelijk aangetoond.
Tot nu toe werd aangenomen dat de pijn wordt veroorzaakt doordat groeiende tumoren drukken op omliggende organen of zenuwstructuren.
Driekwart van de kankerpatiŽnten heeft last van matige tot ernstige pijnklachten. De behandeling van kankerpijn is anno 2008 nog steeds bijzonder ingewikkeld. Het lukt niet altijd om de pijn voldoende te onderdrukken.
De laatste jaren zijn er steeds meer aanwijzigingen dat de groei van tumoren geen afdoende verklaring is voor de pijn. Want ook patiŽnten waarvan de tumoren nog in het beginstadium zijn, klagen vaak over pijn. Het vermoeden rees dat tumoren stoffen uitscheiden die de pijn veroorzaken. Dat is nu wetenschappelijk aangetoond.
Een van de stoffen die tumoren in zeer grote hoeveelheden aanmaken en afscheiden is endotheline-1 (ET-1). Deze stof blijkt ernstige pijnklachten te veroorzaken. Een minimale hoeveelheid ET-1 gaf een rat een uur lang een ernstig acuut pijnsyndroom. Bij nader onderzoek op gezonde vrijwilligers bleek ook het pijneffect van ET-1.

Deze bevindingen zijn van groot belang voor de toekomstige ontwikkeling van behandelingen van kankerpijn. Dat zal minder moeten gebeuren met 'pijnstillers' en meer met geneesmiddelen die rechtstreekse invloed hebben op de pijnzenuwen die door ET-1 worden geactiveerd.
27 mrt 2008 12u22
Bron: MedNet.nl