Eerste studie met lange termijn resultaten over het genezen van fistels in de ziekte van Crohn

Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de European Crohnís and Colitis Organization (ECCO) werden de eerste lange termijn resultaten gepresenteerd van HUMIRA in de ziekte van Crohn.
Daarbij werden een langdurige respons aangetoond en een significante verbetering van de levenskwaliteit bij patiŽnten met een ernstige ziekte van crohn die pijnlijke en vervelende fistels kan veroorzaken. Fistels zijn ťťn van de moeilijkst te behandelen complicaties en komen voor bij 30% van de crohn patiŽnten.

In BelgiŽ lijden naar schatting 15.000 personen aan de ziekte van Crohn en elk jaar komen er 500 nieuwe gevallen bij. HUMIRA, de eerste biologische behandeling die 100% humaan is en door de patiŽnt zelf thuis kan worden toegediend, wordt sinds 1 maart in BelgiŽ terugbetaald voor de behandeling van ernstige, actieve ziekte van Crohn.

In bijlage vindt u meer gegevens over deze twee studies. Wij vestigen graag uw aandacht op de volgende resultaten:

De meeste patiŽnten (64-71%) vertoonden na een behandeling met HUMIRA gedurende twee jaar een vermindering van minstens 50% van het aantal fistels.

Bij 76% van de moeilijk te behandelen Crohn patiŽnten waren de fistels na een behandeling met HUMIRA genezen gedurende twee jaar. Bij 60% van de patiŽnten was dit al zo na ťťn jaar behandeling.

Meer dan de helft van de patiŽnten genoot op week 56 en 116 een verbetering van de levenskwaliteit met een score van meer dan 170 punten volgens de IBDQ score. Dit betekent dat de patiŽnten zich beter voelden op fysiek en emotioneel vlak en wat betreft sociaal welbehagen.
27 mrt 2008 12u24