Babyschedel te zacht door vitaminetekort

Wanneer een baby te weinig vitamine D krijgt tijdens de zwangerschap, kan hij een te zachte schedel krijgen. Als dit lang aanhoudt kan dit leiden tot diabetes type 1 en broze botten in het latere leven.
Op dit moment wordt het in veel landen normaal gevonden als een baby wordt geboren met een te zachte schedel. Er wordt dan ook geen behandeling gestart. Maar volgens Japanse onderzoekers lopen deze kinderen kans op een langdurig gebrek aan vitamine D. Vooral bij borstvoeding, omdat deze baby's niet profiteren van de vitamine D die wordt toegevoegd aan flesvoeding. Zij raden dan ook extra vitamine D aan voor deze kinderen.

Van de onderzochte 1120 pasgeborenen in het Kyoto University Hospital van vijf tot zeven dagen oud, had 22 procent last van een te zachte schedel. De helft van deze kinderen met een zachte schedel had vitamine tekort en sommigen hadden een te snel werkend bijnier, wat typerend is voor vitamine D-tekort.

Het lichaam maakt vitamine D aan bij de blootstelling aan zonlicht. De resultaten van dit onderzoek waren dan ook elk seizoen anders, omdat zwangere vrouwen in de zomer meer vitamine D aanmaken dan in de winter.

Een tekort aan vitamine D in het latere leven geeft een groter risico op botproblemen zoals bijvoorbeeld Engelse ziekte en osteoporose. Bovendien heb je meer kans op het krijgen van darmkanker, multiple schlerose en diabetes type 1.
27 mrt 2008 12u44
zie ook rubriek