Chatten met Zelfmoordlijn in stijgende lijn

Het CPZ publiceerde haar jaarverslag 2007. De vrijwilligers van de Zelfmoordlijn beantwoordden in totaal 9796 oproepen, 9434 aan de telefoon en 363 online (chat). Het aantal oproepen aan de telefoon bleef nagenoeg stabiel (-2,2%). Het aantal online oproepen daarentegen steeg met 23,5 %. In de loop van 2008 wordt met de steun van de Vlaamse Overheid het aanbod online hulpverlening verder uitgebreid naar vijf momenten in de week (van maandag tot vrijdag). Tevens onderzoekt het CPZ de mogelijkheid om tijdens piekmomenten (tussen 18.00 en 22.00 uur 's avonds) een tweede telefonische hulplijn op te starten.
Om de bekendheid van de Zelfmoordlijn te vergroten, ontwikkelde het CPZ een radio- en tv-spot ontwikkeld die als Boodschap Algemeen Nut werd uitgezonden op de VRT. Met de spot, gerealiseerd door filmregisseur Michaël Roskam, wil het CPZ niet enkel het nummer en het webadres van de Zelfmoordlijn bekendmaken, maar de mensen ook duidelijk maken hoe de Zelfmoordlijn werkt. Dit moet de drempel om te bellen of te chatten nog verlagen. In de week van de uitzending steeg het aantal oproepen aan de lijn met bijna 25%. Het effect op de chat was zo mogelijk nog groter. Het aantal hits per dag op de chat-knop steeg met 35%.
Het CPZ veranderde haar naam in ‘Centrum ter preventie van zelfdoding’. Grieke Forceville, directrice: “Het CPZ richt zich als kennis- en expertisecentrum tot het ruime publiek, de overheid, het werkveld en de academici. Daarom willen we in onze naam voortaan de meer neutrale term zelfdoding gebruiken. Daarmee komen we tegemoet aan de mediarichtlijnen van de Vlaamse overheid.
De naam Zelfmoordlijn verandert niet. Deze richt zich in de eerste plaats tot suïcidale personen die zelf veelal het woord 'zelfmoord' gebruiken.”

Het CPZ start midden april 2008 met een opleiding voor telefonische beantwoorders. De (gratis) Zelfmoordlijn is bereikbaar op: 02/649 95 55 en via www.zelfmoordlijn.be. Kandidaat-vrijwilligers kunnen terecht op 02/649 62 05; cpz@zelfmoordpreventie.be.
08 apr 2008 10u03
zie ook rubriek