Domotica-nieuwtje VS verlegt grenzen privacy

In de Verenigde Staten zijn ze technologisch ver op domotisch gebied. Twee verzorgingshuizen brachten speciale technologische systemen aan, waardoor hun bewoners dag en nacht kunnen worden gevolgd op de computer.
In de staat Oregon in de Verenigde Staten zijn ze technologisch vergevorderd. Twee zorginstellingen van de zorgkoepel Elite Care werken daar met geavanceerde technieken in de ouderenzorg. Bewoners dragen bijvoorbeeld allemaal een badge met daarin persoonlijk digitale informatie. Al hun bezigheden kunnen door familieleden en verplegend personeel worden gevolgd via een speciale (afgeschermde) website.

Plattegrond
Zo is precies te zien op welke plek in de instelling de bewoner zich bevindt. Op de site staat een plattegrond van het hele gebouw, met daarop ook alle kamers. als vader of moeder zich van de een naar de andere kamer verplaatst is dat dus te zien. Maar ook hoe lang hij of zij daar zit, gebruik maakt van het alarm, en of daar adequaat op wordt gereageerd.

Gewicht
Verder kunnen buitenstaanders - die een speciale login-code hebben ontvangen - zien hoe het fysiek gesteld is met hun vader of moeder, tante of opa, aan de hand van grafieken en tabellen. Hierin kan onder andere het gewicht, en het slaappatroon maar ook de hoeveelheid sociale interactie worden afgelezen.

domotica
domotica staat voor elektronische communicatie tussen allerlei elektrische toepassingen in de woning en woonomgeving ten behoeve van bewoners en dienstverleners. In een Domotica woning worden zorgtaken, communicatie, ontspanning en andere huiselijke bezigheden door talrijke elektrische apparaten en netwerken gemakkelijker gemaakt.
Interessante links:
09 apr 2008 09u07
zie ook rubriek