Radioactieve stof moet oorzaak medicijnresistentie opsporen

Na langdurig medicijngebruik treedt bij veel patiënten gewenning op: de medicijnen helpen niet meer voldoende. 10 april start een omvangrijk Europees wetenschappelijk onderzoek, Euripides, om de oorzaak hiervan te achterhalen.
De afdeling nucleaire geneeskunde en PET-research van VU medisch centrum kreeg 1,4 miljoen euro van de Europese Commissie voor de ontwikkeling van zogenoemde PET-tracers, kortlevende radioactieve stoffen die kunnen bepalen of de medicijnen bij deze patiënten wel op de plaats van bestemming terechtkomen. als dat bekend is, wordt het wellicht mogelijk om medicijnresistentie te voorkomen.

De afdeling nucleaire geneeskunde en PET-research van VU medisch centrum zal in het kader van het Euripides-project speciale tracers ontwikkelen die multi-drugtransporters, MDT’s (transporteiwitten) kunnen herkennen. De radioactieve stof wordt bij mensen die medicijnen tegen epilepsie slikken ingespoten. Dankzij de – tijdelijke en onschadelijke – radioactiviteit is vervolgens op een PET-scan van de hersenen te zien of er sprake is van een verhoogde concentratie of activiteit van MDT’s. Dat duidt er namelijk op dat de medicijnen actief uit de hersenen worden geweerd.

Niet alleen mensen met epilepsie, ook alzheimerpatiënten worden bij dit onderzoek betrokken. Mensen met alzheimer hebben mogelijk namelijk juist een te láge concentratie transporteiwitten in hun hersenen. Met behulp van de ontwikkelde tracers zal het mechanisme van de bloed-hersenbarrière ook bij deze patiënten in kaart worden gebracht.

Euripides
EURIPIDES staat voor EUropean Research initiative to develop Imaging Probes for early In-vivo Determination and Evaluation of response to therapeutic Substances. Het doel is te achterhalen welke mechanismen een rol spelen bij medicijnresistentie bij bepaalde patiëntengroepen. Bij het vier jaar durende project zijn 14 Europese instituten betrokken. De Europese Commissie heeft in totaal 7 miljoen euro subsidie toegekend.
11 apr 2008 08u54
zie ook rubriek