Detectiematrasje tegen wiegendood nutteloos

Sensormatrasjes en andere apparaatjes die alarm moeten slaan als een baby stopt met ademen, zouden wiegendood bij baby's kunnen voorkomen. De stichting Wiegendood stelt echter dat ze geen enkel nut hebben.
babysense, Nannycare, Respisense, Buzz, baby Life Guard. Klinkende namen voor sensormatrasjes en andere apparaatjes die alarm moeten slaan als een baby stopt met ademen. Volgens de reclameslogans zouden ze wiegendood bij baby´s kunnen voorkomen.

Beweging
De sensoren registreren alleen de bewegingen van de baby, niet de ademhaling zelf. Beweging alleen is echter geen betrouwbaar ijkpunt, aldus stichting Wiegendood. In bepaalde gevallen van ademhalingsbelemmering maakt de baby wel de ademhalingsbeweging, maar zonder te ademen. als het alarm afgaat, kan het dan al te laat zijn.

Vals alarm
Stichting Wiegendood (voluit Stichting Onderzoek en preventie Zuigelingensterfte) geeft aan dat uit onderzoek blijkt dat deze bewegingsdetectoren vaak alarm slaan. Vals alarm geeft veel onrust. Het alarm verstoort het slaappatroon van de baby en kan van de weeromstuit het risico op wiegendood juist verhogen. Zeker als ouders de gewone preventieadviezen veronachtzamen.
14 apr 2008 09u17
zie ook rubriek