Medicijn ontdekt tegen stralingsziekte

Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw medicijn ontdekt dat beschermt tegen de negatieve effecten van radioactieve straling.
Het medicijn kan gebruikt worden bij radiotherapie en andere blootstelling aan straling en beschermt het lichaam tegen stralingsziekte.

Het helpt cellen de straling te overleven, waardoor je minder last hebt van stralingsziekte. Dit principe is met succes onderzocht op muizen en apen. De onderzoekers van het Lerner Research Institute in Cleveland zullen het binnenkort ook op mensen testen.

Zelfvernietiging door straling
Cellen worden door straling aangezet tot zelfvernietiging. kankercellen die met straling behandeld worden, zijn soms immuun hiertegen. Dat komt omdat ze dan het middel zelf aanmaken. Zo ontdekten de Amerikaanse wetenschappers de werking van het medicijn. Het blijkt nu ook gezonde cellen te beschermen tegen zelfvernietiging door straling.

Het is echter wel zo dat de cellen zichzelf vernietigen omdat de straling genetische afwijkingen veroorzaakt die tot kanker kunnen leiden. Een mogelijke bijwerking zou een verhoogde kans op kanker zijn. De Amerikaanse wetenschappers hebben hier geen bewijs van gezien. In de studies gedaan onder muizen en apen lijkt het middel alleen de gezonde cellen en niet de tumorcellen te beschermen.
14 apr 2008 09u18