SVH steunt de jonge huisartsen in opleiding

Vandaag protesteren de huisartsen in opleiding tegen het plotse uitstel dat minister Onkelinx aankondigde voor het nieuwe statuut waar deze jonge artsen recht op hebben.
Het is ongehoord dat jonge artsen, die kiezen voor een voortgezette opleiding tot huisarts – een beroep waarvoor al jaren maatregelen ter herwaardering worden gevraagd – gediscrimineerd worden in vergelijking met de artsen die kiezen voor het statuut van geneesheer specialist in opleiding.

Het is eveneens ongehoord dat collega’s, die zich als praktijkopleiders inzetten voor een kwalitatief goede beroepsopleiding financieel gestraft worden: in een beschaafde wereld worden mensen die een opleidingstaak vervullen betaald. Bij ons worden praktijkopleiders huisartsgeneeskunde nog gedwongen om de financier te zijn van het systeem.

Het svh stelt vast dat deze minister, als zoveelste in rij, lippendienst levert aan de eerstelijnszorg. Maar miljoenen euro’s overheidsgeld versast ze echter dolgraag naar noodlijdende specialistische diensten in Brussel, dit alles verpakt als “kankerplan”.

De minister krijgt hier de kans om duidelijk te tonen dat ze bereid is te investeren in eerstelijnszorg. Voldoende financiële middelen vrijmaken voor de opleiding is een eerste voorwaarde om jonge artsen opnieuw voor dit beroep te laten kiezen.
14 apr 2008 10u19
meer over
zie ook rubriek