Nieuwe babykamer ongezond voor baby

Ben je zwanger? Dan kun je beter maar op tijd met de inrichting van het babykamertje beginnen. De meubeltjes kunnen namelijk flink wat gevaarlijke stoffen bevatten en die moeten eerst ‘verdampen’ voordat je er je baby aan blootstelt.
Dat zeggen onderzoekers van OTB, het onderzoeksinstituut van de TU Delft. Vooral bewoners van goed geïsoleerde woningen doen er goed aan het kamertje zo vroeg mogelijk in te richten.

De gevaarlijke stoffen verdwijnen namelijk uit meubels, vloerbedekking en gordijnen door de kamer goed te ventileren en warm te houden. Maar in goed geïsoleerde huizen is ventileren vaak niet zo eenvoudig.

Daarom kunnen zij beter al maanden van tevoren beginnen met het goed warm stoken en ventileren van de babykamer. Dit kan mogelijke gezondheidsschade, zoals ademhalingsproblemen, voorkomen.

Goedkoop alternatief is het kopen van tweedehands meubeltjes. Daar zijn de giftige stoffen al ‘uitgedampt’.

Overigens wijzen de onderzoekers erop dat dit verhaal niet alleen opgaat voor babymeubels, maar ook voor normale banken en kasten.

Vooral mensen die een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning kopen en vervolgens niet nieuwe meubels, stoffering en apparatuur aanschaffen, moeten uitkijken. Volgens de onderzoekers is de combinatie van giftige dampen en een bijna hermetisch afgesloten huis rampzalig.
15 apr 2008 09u01
zie ook rubriek