Waarschuwing voor pijnstiller

Een nieuwe pijnstiller die binnenkort op de Nederlandse markt geïntroduceerd gaat worden, vormt volgens kenners een serieuze bedreiging voor de volksgezondheid. Medicijnfabrikant Mundipharma, specialist op het gebied van pijnstillers, luidt de noodklok en voorspelt dramatische gevolgen als de introductie doorgaat.
De opschudding heeft betrekking op de nieuwe zware pijnstiller ’Oxycodone’ van de Zwitserse medicijnreus Sandoz. Deze pil is bedoeld voor patiënten die lijden onder zware chronische pijn, zoals bij kanker. Het bewuste medicijn dient zijn pijnstillende werking te spreiden over een periode van twaalf uur. Maar zodra de pil in aanraking komt met alcohol, wordt de totale dosis pijnstiller in een keer vrijgegeven. „Daarbij kan een ademdepressie ontstaan, met de dood tot gevolg”, waarschuwt Bas Pieterse, directeur van Mundipharma.

Het is hoogst ongebruikelijk dat medicijnfabrikanten waarschuwen voor de mogelijk dodelijke bijwerkingen van concurrerende pillen. Maar volgens Pieterse is het een vaststaand gegeven dat sommige patiënten alcohol blijven gebruiken in combinatie met medicijnen.

Onderzoek
Pieterse: „De Britse toezichthouder heeft het probleem met dit medicijn herkend, en besloot onlangs dan ook tot nader onderzoek. Het Nederlandse College ter Beoordeling van geneesmiddelen komt vreemd genoeg tot een ander oordeel en laat het medicijn toe in ons land. Wij vechten dat besluit via de bestuursrechter aan.”

Een bijkomend probleem is dat een reeds bestaande pijnstiller, Oxycontin van Mundipharma, geen bijwerking kent in combinatie met alcohol. De nieuwe pijnstiller zal daarbij waarschijnlijk als goedkope vervanger van Oxycontin worden voorgeschreven. Directeur Pieterse vreest hierdoor enorme reputatieschade: „Aangezien het medicijn een vergelijkbare werkzame stof bevat, zullen ook wij gaan lijden onder de negatieve gevolgen van dit medicijn.”

Toezichthouder CBG laat weten zorgvuldig de werkzaamheid en mogelijk negatieve gevolgen van het medicijn te hebben afgewogen.
16 apr 2008 09u19
zie ook rubriek